|
Tuńczyk z gwiazdkami anyżu
Porcja dla 4 osób Składniki: 1 filet z tuńczyka (około 800g) pęczek szczypiorku 2 łyżki cukru 4 łyżki sosu sojowego 5cl octu winnego 5 łyżek oleju słonecznikowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 gwiazdka anyżu Pastry Creation 1 łyżka pieprzu syczuańskiego Za pomocą ostrego noża usunąć skórę oraz centralną ość tuńczyka. Osuszyć rybę ręcznikiem kuchennym i pokroić w małą kostkę. Do miski wlać 2 łyżki oleju słonecznikowego, dodać pokrojoną rybę i wymieszać. Przykryć celofanem i zostawić na 1 godzinę. W suchym garnku podgrzać pieprz razem z gwiazdką anyżu (bez użycia oleju). Zmielić blenderem aż do uzyskania proszku. Wymieszać w misce ocet winny, cukier, przyprawy, dodać resztę oleju słonecznikowego, sos sojowy i olej sezamowy. Podgrzać patelnię i smażyć na niej tuńczyka przez 2 minuty (powinien pozostać różowawy). Przełożyć tuńczyka do miski i polać pikantnym sosem. Przykryć miskę celofanem i pozostawić na godzinę. Posiekać szczypiorek i posypać nim tuńczyka. |