|
Optymalne użycie waniliiOpis: Napar na bazie alkoholu Zanurzyć 100g lasek wanilii w 1 litrze alkoholu o temperaturze 50°C (50% alkoholu i 50% wody) i zostawić w temperaturze pokojowej na dwa do trzech tygodni. Wyjąć laski z naparu pozwolić wyparować alkoholowi z lasek. Pozostały alkohol może zostać użyty jako baza ? jest łagodny (nie zawiera taniny). Można obniżyć zawartość alkoholu poprzez dodanie wody. Taki napar może zostać użyty do wodnistych syropów oraz płynnych ciast. Napar na bazie mleka Przekroić laski wzdłuż, używając płaskiej strony ostrza noża wyjąć nasionka ze środka. Nasionka umieścić w garnku wraz z mlekiem. Zalecane jest użycie mleka pasteryzowanego o niskiej zawartości tłuszczu. Mleko podgrzać ale nie zagotowywać. Przykryć garnek pokrywką i pozostawić na minimum 2 godziny lub, jeśli to możliwe, na całą noc w lodówce. Wyjąć laski i umyć je. Napar na bazie alkoholu Laski wanilii pozbawione nasion zanurzyć w jednym litrze alkoholu o temperaturze 50°C i pozostawić je w zamkniętym słoju na jeden do dwóch tygodni. Wyjąć laski z naparu w celu odparowania alkoholu. Napar ten może zostać dodany do płynnego ciasta w celu wzmocnienia smaku wanilii. Naparu można również używać do podpalania naleśników, bananów, przegrzebków i owoców morza. Ten rodzaj naparu zawiera taninę. Cukier waniliowy Wysuszyć laski wanilii w piekarniku w temperaturze 50°C (jeśli to konieczne można maksymalnie zwiększyć temp. do 60°C). Na 1 kg cukru potrzeba 3 lasek wanilii. Zmielić laski a następnie zmiksować je z cukrem. W ten sposób otrzymujemy wyśmienity cukier waniliowy, który nada smak naszym potrawom. |