|
Wanilia w cukiernictwieOpis: Wanilia z czekoladą Główną zaletą łączenia wanilii z czekoladą jest zaokrąglenie i złagodzenie gorzkiego smaku czekolady. Np. robiąc ganache czekolada podkreśla cechy charakterystyczne poszczególnych rodzajów wanilii... Zalecane dozowanie: 4 laski/ 1 litr czekolady Ogólnie zaleca się stosowanie lasek wanilii zamiast ekstraktu ponieważ trudno jest połączyć płyn z czekoladą. Można również użyć ekstraktu w proszku. Zalecane dozowanie: 20 g/ 1 l czekolady Wanilia w przepisach na bazie kremu Nasze ekstrakty są najlepsze do przyprawiania deserów kremowych ze względu na brak wymogów odnośnie wilgotności w przypadku przygotowywania tego rodzaju dań. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością dodanego ekstraktu tak aby krem nie zrobił się żółty. Rekomendowane dozowanie ekstraktu o stężeniu 160g/l: 40g/ 1 l Nasze ekstrakty są z nasionkami lub bez. Nasiona nadają ładny wygląd ponieważ klienci uważają to za dowód użycia prawdziwej wanilii. Laski wanilii są idealnym składnikiem w tego rodzaju przepisach ponieważ mleko wspaniale się nadaje do przygotowywania naparów. Zalecamy napar z ciepłego mleka lub śmietany co umożliwi uwolnienie pełnego aromatu lasek. Zalecane dozowanie: 2 laski/ 1 l Wanilia w wypiekach Ekstrakty waniliowe są najbardziej zalecaną formą stosowania wanilii w przypadku ciast (ale nie ciastek). Mogą one być podgrzewane nawet do 200°C. Zalecane dozowanie: 40 g/ 1 l Z drugiej strony w przypadku wypieku ciastek zalecamy użycie ekstraktu w postaci proszku. Laski wanilii bardziej nadają się do przygotowania kremowych nadzień i prac wykończeniowych ponieważ zaparzona wanilia zapewnia ładny wygląd i zapewnia walory smakowe jeśli nie jest podgrzewana do wysokiej temperatury. Wanilia w lodach Do przygotowywania lodów najlepiej się nadaje wanilia w postaci ekstraktów i lasek. Nie ma potrzeby podgrzewania jej do wysokiej temperatury przygotowując samodzielnie lody dlatego też aromat wanilii pozostaje nienaruszony. Zaleca się używać ekstraktów z nasionkami dla lepszego efektu wizualnego. Zalecane dozowanie: 30 g/ 1 l lub 2 laski/ 1 l Ekstrakt w proszku ? może być używany z płynnymi ekstraktami ponieważ daje bardzo ładny, żółtawy kolor. Zalecane dozowanie ? nie należy używać zbyt wiele ekstraktu bo spowoduje to nadanie zbyt ciemnego koloru ? wystarczy ilość około 2 do 3 gramów na litr. W przypadku sorbetów również zalecamy użycie ekstraktu w proszku ponieważ nadaje on przyjemny waniliowy smak. Ponieważ jest on robiony na bazie dekstrozy ma delikatnie słodki smak, który zostaje szybko uwolniony w połączeniu z wodą. Zalecane dozowanie: 20 g/1 l Pliki powiązne z recepturą:
» Wanilia w cukiernictwie str. 1.pdf » Wanilia w cukiernictwie str. 2.pdf |