|
Gwiazdki anyżuOpis: Gwiazdki anyżu to niezwykłe owoce małego orientalnego drzewa. Ta piękna przyprawa pochodzi z Chin i była tam stosowana już w starożytności ze względu na swoje lecznicze właściwości. W średniowieczu przyprawę zaczął sprowadzać z Azji Marco Polo jednak nie ujawniał jej pochodzenia ze względu na to, że przyprawa świetnie się sprzedawała po bardzo wysokich cenach. Aż do XVII wieku przyprawa ta była bardzo rzadko spotykana w Europie. Gwiazdki anyżu zawierają brązowe, świecące nasionko, które ma anyżowy, lukrecjowy i delikatnie pieprzowy smak. Strąk jest najbardziej aromatyczną częścią owocu i jest on głównym składnikiem Pastisu (słodka anyżowa wódka pochodząca z Francji). Wykorzystanie Zazwyczaj stosuje się zmielone gwiazdki anyżu lub ich napar. W cukiernictwie nadają wyjątkowy smak wypiekom. Anyż wspomaga trawienie dlatego używany jest w aperitifach, brandy oraz deserach. Nasiona używane są również do przygotowywania curry, kompotów owocowych oraz hinduskich ciastach. |